niedziela, 24 październik 2021

K Kulinaria

Aminos kokosowy - zdrowsza alternatywa dla sosu sojowego?

Skarbnica zdrowia

Aminos kokosowy jest doskonałą przyprawą do mięsa i ryb, dań azjatyckich czy sałatek. Znakomicie sprawdzi się też jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o wykazanym przez badania pozytywnym działaniu na układ krążenia, gospodarkę cukrową (pomagają zmniejszać ryzyko cukrzycy!) oraz układ immunologiczny. Sos ten zawiera aż szesnaście niezbędnych aminokwasów egzogennych.Substancje zawarte w nektarze z kwiatów kokosa mają korzystny wpływ na gospodarkę lipidową, podwyższając poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również w regulacji ciśnienia krwi.

Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym pomocnikiem w procesie odchudzania. Pomagają zmniejszać uczucie głodu dzięki podnoszeniu poziomu tzw. "hormonu szczupłych" - adiponektyny.Działają również osłonowo na układ pokarmowy i łagodząco w stanach zapalnych, co ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu nowotworom, zwłaszcza jelita grubego.

Wśród cennych składników nektaru z kwiatu kokosa znajdziemy również inozytol. Jest on białkiem wykazującym pozytywny wpływ na układ nerwowy. Dlatego aminos kokosowy powinien być włączony do diety przez osoby cierpiące na zaburzenia nastroju oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje również korzystne działanie wspomagające leczenie zespołu policystycznych jajników.

Zdrowe z natury

Dodatkowo aminos nie zawiera dodatku cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób celiaków.W przeciwieństwie do sosu sojowego, który w wersji dostępnej w naszych sklepach zazwyczaj zawiera sztuczne chemiczne konserwanty i polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy mieć pewność, że na nasze stoły trafia to, co dla naszego organizmu najlepsze.

logo 02

Redakcja:

ul. Bursztynowa 31, Lublin

Email:

Csowo@sitte.pl

Tel:

+48 606 281 023